Η διατροφή είναι το Α και το Ω στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.
Οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη πρέπει αφενός να αποφεύγουν τις τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και αφετέρου να επιλέγουν τροφές που θα τους προσφέρουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τους ασθενείς με διαβήτη καθώς παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενώ συγχρόνως βοηθούν στον έλεγχο της νόσου. Κάποιες από αυτές είναι:
1. Μούρα (βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες κτλ): είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που έχει φανεί ότι μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Έτσι, βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, ενώ συγχρόνως περιέχουν πληθώρα βιταμινών και μετάλλων, καθώς και φυτικές ίνες. Εκτός από τον έλεγχο του σακχάρου, χάρη στις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης. Μπορείτε να τα καταναλώσετε ως σνακ, μαζί με βρώμη ή να φτιάξετε ένα smoothie.
2. Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια): περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και βιταμίνης C, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι η αντιοξειδωτική ουσία εσπεριδίνη που περιέχουν έχει αντιδιαβητική δράση.
3. Φασόλια: έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή διασπώνται αργά στον οργανισμό και δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ενώ περιέχουν και ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο και βιταμίνες της ομάδας Β.
4. Ελαιόλαδο: αυτό το αναπόσπαστο συστατικό της μεσογειακής διατροφής περιέχει ακόρεστα λιπαρά που συμβάλλουν στον γλυκαιμικό έλεγχο, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη συχνά έχουν και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Έτσι, το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου.
5. Ξηροί καρποί: τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα ωμεγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς συμβάλλουν στη μείωση αυτού του κινδύνου, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου.
6. Γιαούρτι: τα προβιοτικά είναι χρήσιμα βακτήρια που ζουν στο έντερο και εκτός από την πέψη, συμβάλλουν στη συνολική υγεία του οργανισμού. Σύμφωνα με μελέτες, η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας γιαουρτιού συνδέεται με 18% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα του σε ασβέστιο, πρωτεΐνη και άλφα λινολεϊκό οξύ μειώνει το αίσθημα της πείνας και κατ’ επέκταση την πρόσληψη θερμίδων.
7. Κολοκύθα: είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
8. Σπόροι chia: αποκαλούνται superfood λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ συγχρόνως είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπέρβαρα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχασαν περισσότερο βάρος όταν συμπεριέλαβαν στη διατροφή τους σπόρους chia. Επιπλέον, οι σπόροι chia φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
9. Λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός, γαύρος, ξιφίας, πέστροφα κτλ): είναι απαραίτητο στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχουν βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου αλλά και των λιπιδίων. Απλά φροντίστε να αποφύγετε τα τηγανητά ψάρια που περιέχουν κορεσμένα και τρανς λιπαρά και να συνοδέψετε το γεύμα με μια σαλάτα.
10. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι φτωχά σε θερμίδες και υδατάνθρακες. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικά συμβάλλοντας στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.