Αφιέρωμα της τοπικής εφημερίδας της Έδεσσας «Εδεσσαϊκή» (3-4-2021) στα εγκαίνια του ιατρείου της Βασιλικής Παπαχριστοδούλου:
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
“… στόχος να είμαι σύμμαχος των συνανθρώπων μου στον αγώνα τους εναντίον της ασθένειας και του πόνου …”
ΑΠ’ ΤΟΝ π. ΙΩΗΛ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΟΥ
“Ξεκινώντας την καριέρα μου ως ιδιώτης Γενική Οικογενειακή Ιατρός έχω επίγνωση των προκλήσεων. Ωστόσο, αυτό αποτελεί για μένα πηγή έμπνευσης. Στη μέχρι τώρα πορεία μου έχω διαπιστώσει ότι η σκληρή δουλειά ανταμείβεται. Ξεκινάω λοιπόν αυτή την περιπέτεια με κύριο στόχο να είμαι σύμμαχος των συνανθρώπων μου στον αγώνα τους εναντίον της ασθένειας και του πόνου και πολύτιμος συνεργάτης των συναδέλφων μου των υπόλοιπων ειδικοτήτων.”
Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Βασιλική Παπαχριστοδούλου (του Διονυσίου), εδώ και λίγες μέρες, ξεκίνησε την καριέρα της ως ιδιώτης Γενική Οικογενειακή Ιατρός.
Το ιατρείο της λειτουργεί επί της οδού Φιλίππου 29, παρέχοντας τις ακόλουθες υπηρεσίες:
- Οξέα και χρόνια νοσήματα
- Κατ’ οίκον επισκέψεις
- Συνταγογράφηση
- Πιστοποιητικά υγείας
- Προληπτικός έλεγχος (check up)
- Εξέταση για δίπλωμα οδήγησης
Η ίδια σε αποκλειστικές δηλώσεις της στην «ε», επισημαίνει ό,τι κύριος στόχος είναι να είναι «… σύμμαχος των συνανθρώπων της στον αγώνα εναντίον της ασθένειας και του πόνου».
Αρχικά μας εξηγεί τους λόγους που επέλεξε τη συγκεκριμένη ειδικότητα:
“Η απόφαση για τη δημιουργία δικού μου ιδιωτικού ιατρείου δεν ήταν εύκολη, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει για όλους μας η πανδημία του SARS-COV2.
Από την άλλη, οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργήθηκαν έφεραν στο προσκήνιο μια παλιά έλλειψη του ελληνικού συστήματος υγείας.
Δεν αναφέρομαι μόνο στις ελλείψεις των ΜΕΘ που μονοπώλησαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά σε κάτι που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα υγείας, είτε δικό μας είτε των κοντινών μας ανθρώπων.
Πρόκειται για το αίσθημα μοναξιάς απέναντι σε ένα δαιδαλώδες και πολλές φορές χαοτικό σύστημα υγείας που εκτός των άλλων είναι συνέπεια και της ραγδαίας επιστημονικής προόδου.
Απέναντι σ΄ αυτόν τον λαβύρινθο, ο ασθενής και οικείοι του αισθάνονται μόνοι και αβοήθητοι, καθώς δεν είναι σε θέση να ξέρουν από πού και πώς θα ξεκινήσουν, σε ποια ή σε ποιες ειδικότητες θα απευθυνθούν, πώς θα συντονίσουν τη φροντίδα υγείας.
Την ανάγκη αυτή μπορεί να καλύψει ο Οικογενειακός Γιατρός. Είναι αυτός από τον οποίο ξεκινάει όποιος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας αλλά και αυτός που θα βρίσκεται δίπλα του σε όλη τη διαδρομή.
Στην Ελλάδα διαθέτουμε άρτια καταρτισμένους επιστήμονες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, αλλά αυτό που μας λείπει είναι ο συντονισμός και η συνέχεια στην παροχή φροντίδας υγείας.
Ο Γενικός Οικογενειακός γιατρός επιτελεί αυτόν τον κρίσιμο ρόλο, λειτουργώντας συμπληρωματικά και σε συνεργασία με τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων. Κατέχει, με άλλα λόγια, τη δική του ξεχωριστή θέση και είναι τόσο απαραίτητος σε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας, όσο και ο μαέστρος σε μια ορχήστρα. Η ειδικότητα της Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής δημιουργήθηκε για να καλύψει την ανάγκη αυτή που έγινε αντιληπτή στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη από τη δεκαετία του 1960.”
Πριν λίγες μέρες, έγιναν τα εγκαίνια του ιατρείου της Βασιλικής Παπαχριστοδούλου απ’ τον Μητροπολίτη μας π. Ιωάη, σε στενό οικογενειακό κύκλο, λόγω της πανδημίας.
Με την ίδια να εύχεται “… να έρθουν ελεύθερες και χαρούμενες μέρες για την πατρίδα μας και για τον καθένα από μας και σύντομα να ανταμώσουμε πανηγυρικά.”
Τα τηλέφωνα του ιατρείου της για ραντεβού είναι:
2381 301560 και