Κοιλιακή Παχυσαρκία

🏖️

 Το καλοκαίρι έφτασε και το μυαλό όλων μας βρίσκεται στις παραλίες. Κατά κανόνα αυτή είναι η εποχή του χρόνου που οι περισσότεροι από εμάς επιδιώκουμε την απώλεια βάρους για να νιώθουμε πιο άνετα στο μαγιό μας.

❣️

Όμως, όσον αφορά την υγεία μας, σημασία δεν έχουν μόνο τα κιλά αλλά και η κατανομή του λίπους στον οργανισμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κοιλιακή παχυσαρκία σχετίζεται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο περισσότερο από τον Δείκτη Μάζας Σώματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση εμφράγματος, εγκεφαλικού και διαβήτη. Επιπλέον, η κοιλιακή παχυσαρκία έχει συσχετιστεί και με την εμφάνιση άνοιας, οστεοπόρωσης και κάποιων μορφών καρκίνου.

🧬

Η κατανομή του λίπους στον οργανισμό καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική προδιάθεση, το φύλο αλλά και την ηλικία. Οι άντρες τείνουν να εμφανίζουν κοιλιακή παχυσαρκία σε μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ με την πάροδο της ηλικίας καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, αυξάνει και η κοιλιακή περίμετρος των γυναικών. 

👉

Σημαντικό ρόλο όμως παίζει και ο τρόπος ζωής μας. Η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα της διαταραχής του ισοζυγίου ενέργειας και προκύπτει όταν η ενεργειακή πρόσληψη υπερβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα την ενεργειακή δαπάνη. 

🍕

Σημαντικό ρόλο, εκτός από την ποσότητα της τροφής, παίζει και η ποιότητα της. Η στροφή σε ένα διατροφικό μοντέλο “έτοιμων και γρήγορων” γευμάτων καθώς και η υιοθέτηση της δυτικού τύπου διατροφής που χαρακτηρίζεται από αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων (λευκό ψωμί, μακαρόνια κλπ) οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

🍟

Ιδιαίτερα επιβλαβή είναι τα τρανς λιπαρά που ανευρίσκονται στην μαργαρίνη και τα τηγανητά τρόφιμα, τα οποία όχι μόνο αυξάνουν το σωματικό βάρος αλλά προκαλούν και αναδιανομή του σωματικού λίπους με αύξηση της κοιλιακής παχυσαρκίας.

🍺

Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την κοιλιακή παχυσαρκία, αφού το αλκοόλ δεν έχει καμία διατροφική αξία, ενώ περιέχει πολλές θερμίδες, χωρίς όμως να προσφέρει αίσθημα κορεσμού.

🥤

Η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών έχει συμβάλλει επίσης στην αύξηση της κοιλιακής παχυσαρκίας, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και η κατανάλωση light αναψυκτικών σχετίζεται με αύξηση της περιμέτρου της μέσης.

🍒

Η αλλαγή τρόπου ζωής, με σωστή διατροφή και άσκηση συμβάλει στην αντιμετώπιση της κοιλιακής παχυσαρκίας και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Μισή ώρα γρήγορο περπάτημα την ημέρα αρκεί για να μειωθεί το ποσοστό κοιλιακού λίπους και ο καρδιαγγειακός μας κίνδυνος.

🍞

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής είναι σημαντικό να αυξήσουμε την κατανάλωση φυτικών ινών, αντικαθιστώντας πχ το λευκό ψωμί με ολικής άλεσης, και να καταναλώνουμε περισσότερα όσπρια, φρούτα και λαχανικά.

🍵

Μερικές τροφές που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κοιλιακής παχυσαρκίας είναι το πράσινο τσάι, το οποίο περιέχει κατεχίνες που αυξάνουν τις καύσεις και συμβάλλουν στη μείωση του κοιλιακού λίπους, αλλά και τα μούρα.

Βασιλική Παπαχριστοδούλου