Μεσοθεραπεία

Τι είναι η μεσοθεραπεία;

Η μεσοθεραπεία είναι μια τεχνική άμεσης έγχυσης βιταμινών, ενζύμων, αμινοξέων, υαλουρονικού οξέος, φαρμακευτικών ουσιών και φυσικών εκχυλισμάτων στο δέρμα με στόχο την ανανέωση, ενυδάτωση και σύσφιξη της επιδερμίδας, αλλά και την καταπολέμηση του τοπικού πάχους και της παχυσαρκίας. Πήρε το όνομα της λόγω της εφαρμογής της στον ενδιάμεσο ιστό, ανάμεσα στην επιδερμίδα και το υποδόριο.

Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1952, από τον γάλλο γιατρό Michel Pistor. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε στην αντιμετώπιση του πόνου, ενώ στη συνέχεια βρήκε εφαρμογή στην αισθητική ιατρική και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής ως μέθοδος πρόληψης και αντιμετώπισης της γήρανσης.

Σήμερα, η μεσοθεραπεία χρησιμοποιείται για:

  • Αντιμετώπιση του τοπικού λίπους στην κοιλιά, τους μηρούς, τους γλουτούς, τα χέρια και το πηγούνι (διπλοσάγονο)
  • Καταπολέμηση της κυτταρίτιδας
  • Λείανση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων
  • Σύσφιξη του δέρματος
  • Επανασχεδιασμό του περιγράμματος της σιλουέτας
  • Βελτίωση των δυσχρωμιών
  • Αντιμετώπιση της αλωπεκίας

Το μίγμα των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιείται επιλέγεται από τον γιατρό και είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της επιδερμίδας  του εκάστοτε ασθενή Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιούνται πολύ λεπτές ειδικές βελόνες για να εγχυθεί το μίγμα ενδοδερμικά.

Η δράση της μεσοθεραπείας βασίζεται σε δύο μηχανισμούς. Πρώτον, στην στοχευμένη δράση των ενιέμενων ουσιών που, ανάλογά με την περίσταση, μπορεί να είναι συσφικτική, αντιγηραντική, λευκαντική, λιπολυτική κτλ. Επιπλέον, οι νυγμοί της λεπτής βελόνας στο χόριο οδηγούν σε μηχανική ενεργοποίηση των ινοβλαστών ώστε να παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη.

Υπάρχουν περιπτώσεις που η μεσοθεραπεία δεν μπορεί να εφαρμοστεί;

Πριν από την εφαρμογή ο ασθενής εκτιμάται κλινικά από τον θεράποντα ιατρό, που θα κρίνει αν μπορεί μια θεραπεία να εφαρμοστεί με ασφάλεια. Μερικές από τις αντενδείξεις για την εφαρμογή της μεσοθεραπείας είναι:

  • Χρήση αντιπηκτικής αγωγής, λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης εκχυμώσεων
  • Διαταραχές της επούλωσης, πχ ιστορικό χηλοειδών και υπερτροφικών ουλών, μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης
  • Κύηση
  • Αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα
  • Γνωστή αλλεργία στα συστατικά της μεσοθεραπείας.

Πως γίνεται η εφαρμογή;

Μετά από καλό καθαρισμό του δέρματος, εφαρμόζεται τοπικά αναισθητική κρέμα, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο τυχόν αίσθημα πόνου. Στη συνέχεια, ενίουμε το μίγμα ενδοδερμικά με διαδοχικούς νυγμούς με πολύ λεπτή ειδική βελόνα.

Οι ενέσεις γίνονται σε διαφορετικό βάθος, από 1 ως 4 χιλιοστά, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με κάθε ένεση διοχετεύεται μια μικρή ποσότητα του μίγματος στο δέρμα. Η θεραπεία διαρκεί 15 με 30 λεπτά.

Ένα τυπικό πρόγραμμα εφαρμογής για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα περιλαμβάνει 3 αρχικές θεραπείες με μεσοδιάστημα 7-10 ημερών. Ακολουθούν επαναληπτικές θεραπείες κάθε 3-4 μήνες, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Για παράδειγμα, μια γυναίκα 35 ετών μπορεί να καλύπτεται με 3 θεραπείες τον χρόνο, ενώ μια γυναίκα 55 ετών μπορεί να χρειάζεται ως και 6 θεραπείες τον χρόνο.

Χρησιμοποιώ πολύ καλές αντιγηραντικές κρέμες. Γιατί να κάνω μεσοθεραπεία;

Υπάρχουν πολλές αντιγηραντικές κρέμες στο εμπόριο που υπόσχονται θαύματα και κάποιες από αυτές περιέχουν δραστικά συστατικά που θα μπορούσαν να έχουν αντιγηραντική δράση. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις δραστικές ουσίες είναι μακρομόρια, δηλαδή έχουν μεγάλο μοριακό βάρος και δεν μπορούν να διαπεράσουν τον επιδερμιδικό φραγμό.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσουν αυτά τα μεγάλα σε μέγεθος μόρια στο βάθος του δέρματος και να προσληφθούν από τα κύτταρα εκεί που τα χρειάζονται είναι η παράκαμψη του δερματικού φραγμού και η μεταφορά τους στο μεσόδερμα με “μηχανικό” τρόπο, δηλαδή μέσω της βελόνας.

Αυτό καθιστά τη μεσοθεραπεία μοναδική και αναντικατάστατη, αφού είναι ο μόνος τρόπος να παρέχουμε στην επιδερμίδα μας τα δραστικά συστατικά που χρειάζεται ώστε να παραμείνει λαμπερή και σφριγηλή παρά το πέρασμα του χρόνου.

Μπορώ να έχω το ίδιο αποτέλεσμα με τη μεσοθεραπεία αν χρησιμοποιώ συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κολλαγόνο ή υαλουρονικό οξύ;

Η χρήση των ουσιών αυτών από το στόμα δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, οι ουσίες αυτές καταστρέφονται από τα οξέα του στομάχου, οπότε δεν μεταφέρονται αυτούσιες στην πάσχουσα περιοχή. Δεύτερον, τα μόρια των ουσιών αυτών που τελικά απορροφόνται κατανέμονται σε ολόκληρο το σώμα κι έτσι η ποσότητα που φτάνει στην πάσχουσα περιοχή είναι αμελητέα και δεν παρατηρείται ορατή βελτίωση. Αντίθετα, στη μεσοθεραπεία οι εγχύσεις στοχεύουν απευθείας στην πάσχουσα περιοχή, εξασφαλίζοντας εντυπωσιακή βελτίωση.

Τι σχέση έχει με την λιποαναρρόφηση;

Η μεσοθεραπεία θεωρείται η μη επεμβατική εναλλακτική της λιποαναρρόφησης για την καταπολέμηση του τοπικού λίπους.

Με την λιποαναρρόφηση απομακρύνεται μόνιμα το λίπος από περιοχές όπως η κοιλιά, οι γλουτοί, οι μηροί και η μέση. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται από πλαστικούς χειρουργούς με την χρήση ενός ειδικού σωλήνα που εισάγεται με μικρές τομές κάτω από το δέρμα και αναρροφά το περιττό λίπος. Η λιποαναρρόφηση πραγματοποιείται συνήθως με γενική αναισθησία.

Καθώς είναι επεμβατική μέθοδος, η λιποαναρρόφηση ακολουθείται από ένα διάστημα αποθεραπείας που διαρκεί μέχρι και 6 εβδομάδες. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών όπως βλάβη αγγείων και νεύρων, αιματώματα, υπαισθησία, λοίμωξη. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε το οικονομικό κόστος αυτής της επέμβασης.

Αντίθετα, η μεσοθεραπεία δεν είναι επεμβατική τεχνική και το κόστος είναι πολύ μικρότερο. Η διαδικασία είναι απλή. Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε σώματος, το δέρμα εμπλουτίζεται με τον κατάλληλο συνδυασμό λιποδιαλυτών (φωσφατυδιλοχολίνη, καφεΐνη κ.α.), αγγειοτονωτικών, συσφικτικών ουσιών, βιταμινών, αμινοξέων και άλλων θρεπτικών ουσιών, τα οποία εμποδίζουν τα κύτταρα να αποθηκεύσουν λίπος και στοχεύουν στη διάσπαση των λιποκυττάρων, στη μείωση της κυτταρίτιδας και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Ωστόσο, απαιτούνται επαναληπτικές συνεδρίες προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Μπορεί η μεσοθεραπεία να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της αλωπεκίας;

Εκτός από την αντιμετώπιση των ρυτίδων και την καταπολέμηση του τοπικού πάχους, η μεσοθεραπεία βρίσκει επίσης εφαρμογή στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της αλωπεκίας. Διαφορετικοί συνδυασμοί πολυβιταμινών, αμινοξέων, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και άλλων δραστικών συστατικών ενίονται στο τριχωτό, συμβάλλοντας στη θρέψη και στην υγιή ανάπτυξη των τριχοθυλακίων.

Η μεσοθεραπεία συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των τριχών, ενώ επιπλέον προκαλεί υπεραιμία στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, καταπολεμώντας την τριχόπτωση.

Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες;

Οι ανεπιθύνητες ενέργειες είναι σπάνιες και αναστρέψιμες. Κάποιες από αυτές είναι ερύθημα, οίδημα, κνησμός και εκχυμώσεις στα σημεία των ενέσεων, που παρέρχονται μετά από 2 ημέρες.  Πολύ σπάνια έχει αναφερθεί αλλεργική αντίδραση στα συστατικά του μίγματος, φλεγμονή, κοκκιώματα και ουλές. 

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Επειδή η μεσοθεραπεία είναι μη επεμβατική μέθοδος, ο χρόνος αποθεραπείας είναι συνήθως μηδενικός. Μετά το τέλος της εφαρμογής μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει αμέσως στις συνήθεις δραστηριότητές του.

Το δέρμα πρέπει να είναι καθαρό πριν και μετά την εφαρμογή της μεσοθεραπείας, οπότε απαγορεύεται η εφαρμογή δερμοκαλλυντικών και make up για τις επόμενες ώρες. Επίσης συστήνεται η αποφυγή χρήσης σάουνα καθώς και η έντονη σωματική άσκηση για τις επόμενες ώρες. Προς αποφυγή δυσχρωμιών συστήνεται η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο για τις επόμενες ημέρες και η χρήση αντιηλιακού σκευάσματος με ισχυρό δείκτη προστασίας.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βασιλική Παπαχριστοδούλου