Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό μας, κυρίως στην επιδερμίδα μας, και είναι απαραίτητο προκειμένου αυτή να δείχνει πιο σφριγηλή και νεανική. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα εξαιρετικά υδρόφιλο μόριο, δηλαδή έχει την ιδιότητα να συγκρατεί νερό μέχρι και 1000 φορές παραπάνω από το βάρος του, με αποτέλεσμα να χαρίζει στο δέρμα όγκο και ελαστικότητα.

Όμως, με την πάροδο των χρόνων, η φυσιολογική παραγωγή υαλουρονικού οξέος μειώνεται, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ρυτίδων, τη μείωση του όγκου των χειλιών και την εμφάνιση κουρασμένης και θλιμμένης όψης στο πρόσωπο.

Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος είναι ο πιο ασφαλής, ανώδυνος και φυσικός τρόπος αποκατάστασης των ρυτίδων. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα διάφανο, κρυσταλλικό τζελ που ενίεται στο δέρμα. Είναι φιλικό προς τους ιστούς και προσομοιάζει εξαιρετικά με το υαλουρονικό οξύ που υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό.

Το αποτέλεσμα με τη χρήση υαλουρονικού οξέος είναι απόλυτα φυσικό και κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει τι έχετε κάνει. Απλούστατα, το πρόσωπο σας θα φαίνεται πιο φρέσκο, ξεκούραστο και υγιές.

Έγχυση υαλουρονικού στα χείλη, με σεβασμό στις φυσικές αναλογίες, ώστε να εξασφαλίζεται ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Ποιο υαλουρονικό χρησιμοποιούμε στο ιατρείο;

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση καθώς, σε συνδυασμό με τη σωστή τεχνική, παίζει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια, τη διάρκεια και την ποιότητα του αποτελέσματος.

Το υαλουρονικό το οποίο χρησιμοποιούμε στο ιατρείο είναι της ελβετικής εταιρείας Zartaux. Πρόκειται για καινοτόμα σκευάσματα, καθώς είναι τα μοναδικά ενέσιμα υαλουρονικά παγκοσμίως που είναι εμπλουτισμένα με αυξητικούς παράγοντες (Growth Factors).

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα διαρκεί συνήθως ένα χρόνο. Η επαρκής ενυδάτωση και η αποφυγή του καπνίσματος συμβάλλουν στη μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος.

Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες;

Δεδομένου ότι πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης μικρών μελανιών και ήπιου οιδήματος, που συνήθως υποχωρούν σε 24-48 ώρες και μπορούν να καλυφθούν εύκολα με makeup. Σε κάθε περίπτωση, θα σας δοθούν οδηγίες από την ιατρό για την ταχύτερη απορρόφηση τους.

Ασθενείς που κάνουν χρήση φαρμάκων που παρατείνουν τον χρόνο πήξης του αίματος, όπως ασπιρίνη, βαρφαρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής μπορεί να παρατηρήσουν αυξημένη εμφάνιση εκχυμώσεων ή αιμορραγίας στα σημεία έγχυσης.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν ψηλαφητά οζίδια ή λοίμωξη, δεδομένου ότι κάθε ξένο υλικό που ενίεται στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Σε παρεμβάσεις στην περιστοματική περιοχή σε ασθενείς με ιστορικό έρπη συστήνεται προφυλακτική αντιερπητική αγωγή προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν ενεργοποίηση του ιού του έρπη.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι σπάνιες καθώς το υαλουρονικό οξύ που χρησιμοποιούμε έχει παρόμοια δομή με το υαλουρονικό οξύ που υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό. Έτσι, ο οργανισμός το αφομοιώνει χωρίς να το αναγνωρίζει ως ξένο παράγοντα.

Μια σπάνια παρενέργεια είναι η νέκρωση του δέρματος που προκαλείται από πίεση κάποιου αιμοφόρου αγγείου. Μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει όταν η εφαρμογή γίνεται ανάμεσα στα φρύδια καθώς η περιοχή αυτή δεν αιματώνεται καλά.

Τέλος, μια ακόμα ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η μετανάστευση υλικού από την περιοχή στην οποία έχει ενεθεί.

Η επαρκής γνώση των παρενεργειών από τον γιατρό είναι απαραίτητη. Με την εφαρμογή της σωστής τεχνικής κατά την εφαρμογή του υαλουρονικού καθώς και με την πιστή τήρηση των οδηγιών του γιατρού από τον ασθενή μετά τη θεραπεία εξασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση των παρενεργειών.

Βασιλική Παπαχριστοδούλου