Ημερολόγιο ύπνου

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην σωματική και πνευματική μας υγεία. Η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση μας αλλά και πλήθος σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως τον μεταβολισμό, τη μνήμη, την έκκριση ορμονών και το ανοσοποιητικό σύστημα.


Παρόλα αυτά, έρευνες δείχνουν ότι μέχρι και το 30% των ενηλίκων υποφέρει από αϋπνία. Πολύ συχνά η αιτία του προβλήματος εντοπίζεται σε ακατάλληλες συμπεριφορές που σχετίζονται με τον ύπνο.


Το ημερολόγιο ύπνου μας βοηθά να αποκτήσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του προβλήματος και να εντοπίσουμε ποιες συνήθειες της καθημερινότητάς μας σχετίζονται με χαμηλής ποιότητας ύπνο.


Κάποιες από τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται συνήθως σε ένα ημερολόγιο ύπνου είναι:

1. Η ώρα που ξυπνάμε και η ώρα που πάμε για ύπνο.

2. Μια σύντομη αξιολόγηση της ποιότητας του ύπνου.

3. Πόσες φορές ξυπνήσαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας και για πόσο χρόνο.

4. Αν κοιμηθήκαμε κατά τη διάρκεια της μέρας και για πόση ώρα.

5. Πόσο καφέ και αλκοόλ καταναλώσαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και τι ώρα.

6. Τι ώρα φάγαμε το τελευταίο γεύμα πριν τον ύπνο.

7. Αν ασκηθήκαμε και τι ώρα.

Καταγράφοντας αυτές τις πληροφορίες για διάστημα 1-2 εβδομάδων, θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των μοτίβων του ύπνου μας και θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε ποιες συνήθειες επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου. Παραδείγματος χάριν, μπορεί να παρατηρήσουμε ότι όταν γυμναζόμαστε αργά το απόγευμα δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε. Αφού καταλάβουμε που εντοπίζεται το πρόβλημα θα είναι πιο εύκολο να κάνουμε τις κατάλληλες προσαρμογές, ώστε να αλλάξουμε συνήθειες και να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βασιλική Παπαχριστοδούλου