Covid-19: Οδηγίες για φροντίδα στο σπίτι

Το τεστ βγήκε θετικό και τώρα τι; Η φροντίδα για κάποιον που νοσεί από COVID-19 γεννά πολλά ερωτήματα. Ας τα δούμε αναλυτικά.

????Κατ’ αρχήν , δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούμε. Οι περισσότεροι ασθενείς με νόσο COVID-19 θα εμφανίσουν μόνο ήπια συμπτώματα και δεν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι αλλά και άτομα κάθε ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα (χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, σοβαρές καρδιακές παθήσεις, ανοσοκαταστολή, σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, νοσογόνος παχυσαρκία) θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους αμέσως μόλις εμφανίσουν συμπτώματα, καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. 

????Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο σπίτι πρέπει να προμηθευτούν οξύμετρο, να παρακολουθούν συχνά τον κορεσμό τους σε οξυγόνο και τη θερμοκρασία τους και να απευθύνονται αμέσως στον γιατρό τους αν κάτι τους ανησυχήσει. Επίσης, πρέπει να ζητούν αμέσως ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που εμφανίσουν κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα: δύσπνοια, θωρακικό άλγος, σύγχυση, υπνηλία, κυάνωση (μπλε χρώμα στα χείλη, τα νύχια ή το δέρμα).

????Σε περίπτωση που ο ασθενής παραμείνει κατ’ οίκον είναι σημαντικό να ληφθεί μέριμνα και για τους οικείους του. Μόνο ένα υγιές άτομο θα πρέπει να παρέχει φροντίδα στον ασθενή, ενώ ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή μαζί του. Το άτομο που φροντίζει τον ασθενή θα πρέπει, όταν τον πλησιάζει, να φορά μάσκα, γάντια και οφθαλμική προστασία και στη συνέχεια να τα αφαιρεί (δεν επαναχρησιμοποιούνται) και να πλένει τα χέρια του για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

????Ο ασθενής θα πρέπει, αν είναι δυνατόν, να διαμένει σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που να χρησιμοποιείται μόνο από αυτόν. Οι μετακινήσεις του ασθενή στο σπίτι θα πρέπει να είναι περιορισμένες και οι κοινόχρηστοι χώροι να αερίζονται πολύ καλά.

????Τα μολυσματικά υλικά του ασθενή τοποθετούνται σε σακούλα που δένει μέσα στο δωμάτιο πριν την απόρριψη τους με τα υπόλοιπα οικιακά απορρίμματα. Προσέχουμε ιδιαίτερα να μην έρθουμε σε άμεση επαφή με σωματικά υγρά του ασθενή, ιδιαίτερα με σάλιο και αναπνευστικές εκκρίσεις.

????Δεν μοιραζόμαστε προσωπικά αντικείμενα όπως πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, οικιακά σκεύη ή ηλεκτρικές συσκευές με το άτομο που νοσεί. Καθαρίζουμε επιφάνειες και αντικείμενα στο δωμάτιο του ασθενή καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό και στη συνέχεια απολυμαίνουμε με διάλυμα χλωρίνης 1:10. Με το ίδιο διάλυμα καθαρίζουμε καθημερινά και την τουαλέτα.

????Τοποθετούμε τα λερωμένα ρούχα, πετσέτες και κλινοσκεπάσματα του ασθενή σε ξεχωριστό κάδο για τα άπλυτα, με προσοχή ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή τα ρούχα μας. Πλένονται στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία.

????Οι ασθενείς παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα τους και να αξιολογηθούν από τον γιατρό τους. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ασθενείς με ήπια νόσο, δηλαδή όσοι δεν χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο, μπορούν να βγουν από την καραντίνα εφόσον έχει παρέλθει τουλάχιστον ένα δεκαήμερο από το θετικό τεστ και είναι για τουλάχιστον 3 ημέρες απύρετοι.

????Επιπλέον, όλα τα μέλη της οικογένειας που διαμένουν στο ίδιο σπίτι με τον ασθενή θεωρούνται στενές επαφές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες και να παρακολουθούν την υγεία τους. Σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια, ανοσμία, αγευσία) ή διάρροια πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στον γιατρό τους.

????Τέλος, αν εμείς ή κάποιος δικός μας άνθρωπος νοσήσει από COVID-19, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας. Σε αυτό θα μας βοηθήσει η επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα που μπορεί να συνεχιστεί μέσω μηνυμάτων, τηλεφώνου ή βιντεοκλήσεων, ώστε να μπορούμε να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας. Αποφεύγουμε την υπερέκθεση στις ειδήσεις για τον SARS-CoV-2 που συνήθως επιτείνουν το στρες μας και προσπαθούμε να εστιάσουμε σε ευχάριστες δραστηριότητες όπως διάβασμα, ταινίες κτλ. Η υιοθέτηση μιας σταθερής καθημερινής ρουτίνας για τις ημέρες της καραντίνας μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα τάξης και ασφάλειας. Αν παρόλα αυτά κάποιος εμφανίζει έντονα συναισθήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, πχ έντονο άγχος ή κρίσεις πανικού, συστήνεται να απευθυνθεί σε ειδικό ώστε να λάβει ψυχολογική βοήθεια εξ αποστάσεως.

Πηγή: Νέος κορωνοϊός Covid-19 – Οδηγίες για φροντίδα πιθανού ή επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σπίτι

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βασιλική Παπαχριστοδούλου