Γνωρίζατε ότι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας έχει αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία; Μάθετε πώς να βελτιώσετε τη συναισθηματική σας υγεία παρακάτω.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως την κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλά ως την απουσία νόσου. Η συναισθηματική υγεία συνδέεται αναπόφευκτα με την σωματική υγεία. Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά υγιείς έχουν τον έλεγχο των σκέψεων, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς τους. Μπορούν να ανταπεξέρχονται στις προκλήσεις της ζωής και να βγαίνουν από αυτές δυνατότεροι. Νιώθουν ικανοποιημένοι με τον εαυτό τους και μπορούν να συνάψουν υγιείς σχέσεις.
Το να είμαστε συναισθηματικά υγιείς δεν σημαίνει ότι είμαστε χαρούμενοι συνέχεια. Σημαίνει ότι έχουμε επίγνωση των συναισθημάτων μας. Ότι είμαστε σε θέση να τα διαχειριστούμε, είτε είναι αρνητικά είτε θετικά. Οι συναισθηματικά υγιείς άνθρωποι δεν παύουν να νιώθουν άγχος, θλίψη ή θυμό. Απλά, γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματα. Μπορούν να αναγνωρίσουν πότε ένα πρόβλημα υπερβαίνει τις δυνάμεις τους και πότε χρειάζεται να ζητήσουν βοήθεια.
Έρευνες δείχνουν ότι η συναισθηματική υγεία είναι μία δεξιότητα. Υπάρχουν βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να καλλιεργήσουμε τη συναισθηματική μας υγεία και να κάνουμε τη ζωή μας πιο όμορφη.
Η συναισθηματική υγεία μας επιτρέπει να είμαστε πιο παραγωγικοί στην εργασία μας και να διαχειριζόμαστε τα εμπόδια της καθημερινότητας. Μας βοηθάει να συνεργαζόμαστε αρμονικά με τους γύρω μας και να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό σε ότι κάνουμε.
Επιπλέον, επηρεάζει τη σωματική μας υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση της καλή ψυχικής κατάστασης με την σωματική ευεξία. Μεταξύ άλλων συσχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και πιο υγιές σωματικό βάρος.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βελτιώσετε ή να διατηρήσετε τη συναισθηματική σας υγεία.
- Αναγνωρίστε τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σας στα γεγονότα. Παρατηρήστε τι σας προκαλεί θλίψη, ταραχή ή θυμό. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε αυτές τις καταστάσεις με υγιή τρόπο.
- Εκφράστε τα συναισθήματα σας με υγιή τρόπο. Τα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι καλό να ξέρουν πότε κάτι σας ενοχλεί. Το να κρατάτε μέσα σας συναισθήματα όπως το άγχος ή η θλίψη σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις σας και στη δουλειά ή στο σχολείο.
- Σκεφτείτε πριν αντιδράσετε. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να σκεφτεί και να ηρεμήσει πριν πείτε ή κάνετε κάτι που μπορεί να μετανιώσετε.
- Διαχειριστείτε το στρες. Προσπαθήστε να βρείτε μεθόδους χαλάρωσης που σας βοηθάνε να διαχειριστείτε το στρες. Μερικά παραδείγματα είναι οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός, η προσευχή και η άσκηση.
- Η ισορροπία είναι σημαντική. Προσπαθήστε να βρείτε μια υγιή ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και τη διασκέδαση, τη δραστηριότητα και την ξεκούραση. Βρείτε χρόνο για δραστηριότητες που απολαμβάνετε και εστιάστε σε ότι σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα.
- Φροντίστε τον εαυτό σας. Αποφύγετε τις καταχρήσεις. Η συστηματική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και ο επαρκής ύπνος δεν ενισχύουν μόνο τη σωματική, αλλά και τη ψυχική σας ευεξία.
- Ενδυναμώστε τις σχέσεις σας. Η οικογένειακαι τα αγαπημένα μας πρόσωπα δημιουργούν έναν υποστηρικτικό ιστό που μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο μαζί τους, ακόμα κι αν πρόκειται για λίγα μόνο λεπτά μέσα στη μέρα.
- Βρείτε τι δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή σας. Προσπαθήστε να εστιάσετε σε αυτό. Μπορεί να είναι η δουλειά, η οικογένεια, ο εθελοντισμός, η κοινωνική προσφορά ή οτιδήποτε άλλο. Αφιερώστε χρόνο σε ότι νιώθετε ότι είναι σημαντικό για εσάς.
- Καλλιεργήστε τις θετικές σκέψεις. Εστιάστε στα καλά που έχετε στη ζωή σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει λάθη και συγχωρήστε τα λάθη των άλλων. Περάστε χρόνο με θετικούς, αισιόδοξους ανθρώπους.
Τι να προσέξετε
Κάποια συμπτώματα που αποδίδονται σε ψυχικά νοσήματα μπορεί να έχουν ως αιτία μία σωματική νόσο. Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να διερευνήσει τα πιθανά αίτια.
Ακόμα και οι συναισθηματικά υγιείς άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν τη βοήθεια ψυχολόγου ή ψυχιάτρου. Αν νιώθετε ότι κάποιο πρόβλημα σας έχει καταβάλει μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.
- Για περισσότερες πληροφορίες: