Η Αντιγήρανση στο πιάτο μας

Η ραγδαία επιστημονική πρόοδος τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε μία πρωτοφανή αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, αυξάνοντας όμως συγχρόνως τη συχνότητα των νοσημάτων που συνδέονται με το γήρας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2019 σχεδόν το 1/5 του πληθυσμού της ΕΕ ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ ως το 2100 το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών προβλέπεται να αυξηθεί από 5,8% σε 14,6%. Είναι, επομένως, γεγονός ότι ζούμε περισσότερο, το ερώτημα είναι πως θα καταφέρουμε να ζούμε και καλύτερα; Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στο πιάτο μας. Ας δούμε κάποια τρόφιμα με πολύτιμες αντιγηραντικές ιδιότητες.

1. Κόκκινες πιπεριές: είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που παίζουν κεντρικό ρόλο στην αντιγήρανση. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C, που είναι σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου, οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες και σε καροτενοειδή.

Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά λαχανικά και φρούτα δίνοντας τους κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιπλέον, το β-καροτένιο και η βιταμίνη Α που περιέχεται στις κόκκινες πιπεριές  συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της υγείας των ματιών. Προτιμάμε να τις τρώμε ωμές, καθώς με το μαγείρεμα χάνουν το 25% της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη C.

2. Βατόμουρα: είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Α, καθώς και σε ένα αντιγηραντικό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ανθοκυανίνη και δίνει στα βατόμουρα το πλούσιο μπλε χρώμα τους. Αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες που υφίσταται λόγω της έκθεσης στον ήλιο, τη ρύπανση και το στρες, περιορίζοντας τη φλεγμονώδη απόκριση και αποτρέποντας την απώλεια του κολλαγόνου. Επιπλέον, φαίνεται να προστατεύουν από τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά συμβάματα, ενώ καθυστερούν τη νοητική έκπτωση που συχνά συνοδεύει το γήρας.

3. Μπρόκολο: αποτελεί κυριολεκτικά μια βόμβα αντιγήρανσης, καθώς περιέχει βιταμίνες C και Κ, πλήθος αντιοξειδωτικών, φυτικές ίνες, φυλικό οξύ, λουτεΐνη και ασβέστιο. Ο οργανισμός μας χρειάζεται βιταμίνη C προκειμένου να παράγει κολλαγόνο, το οποίο προσδίδει στο δέρμα ελαστικότητα, ενώ η λουτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της μνήμης. Τέλος, το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

4. Σπανάκι: περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών, όπως τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες, που παρέχουν αντικαρκινική προστασία. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, E και Κ που βοηθούν στη παραγωγή κολλαγόνου, τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών, ενώ συμβάλλουν και στη μείωση της φλεγμονής σε κυτταρικό επίπεδο. Ακόμα, το σπανάκι περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο και λουτεΐνη.

5. Ξηροί καρποί: είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, που βοηθάει στην προστασία του δέρματος από βλάβες, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συμβάλλουν στην προστασία της κυτταρικής μεμβράνης. Η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμάτων και διαβήτη τύπου 2, ενώ προστατεύει και από την νοητική έκπτωση που συνοδεύει το γήρας.

6. Αβοκάντο: είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συμβάλλουν στην προστασία του δέρματος και μειώνουν την κακή χοληστερίνη. Επιπλέον, περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών που καταπολεμούν τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης, όπως οι βιταμίνες Κ, C, Ε και Α, το σύμπλεγμα βιταμινών Β και το κάλιο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή περιεκτικότητα του αβοκάντο σε βιταμίνη Α βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, κάνοντας το πιο λαμπερό, ενώ τα καροτενοειδή που περιέχει προστατεύουν από τις βλαβερές επιπτώσεις τις ηλιακής ακτινοβολίας και τον καρκίνο του δέρματος.

7. Γλυκοπατάτες: Το πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας προέρχεται από ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται β-καροτένιο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και της υγείας των ματιών, ενώ συμβάλλει και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

8. Ρόδι: οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και αιώνες, γι’ αυτό και σε πολλές παραδόσεις θεωρείται σύμβολο τύχης. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και μια ποικιλία ισχυρών αντιοξειδωτικών που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και την φλεγμονή. Επιπλέον, περιέχει μια ομάδα συστατικών που ονομάζονται πουνικαλαγίνες και βοηθούν στη διατήρηση του κολλαγόνου στο δέρμα και την επιβράδυνση της γήρανσης. Τέλος, τα ρόδια είναι πλούσια σε ελλαγικό οξύ που όταν αλληλεπιδρά με το μικροβίωμα του εντέρου μετατρέπεται σε ουρολιθίνη Α, μια ουσία που ενισχύει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και όπως έχει φανεί σε έρευνες μπορεί να αναστρέψει τη γήρανση του μυϊκού συστήματος.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βασιλική Παπαχριστοδούλου