Συμβουλές διαχείρισης της απώλειας αγαπημένων προσώπων

Οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας κοινωνικά όντα. Οι περισσότεροι από εμάς λαχταρούμε την οικειότητα, τη συντροφικότητα και τη δημιουργία σταθερών και ουσιαστικών σχέσεων με άλλους ανθρώπους.

Από την άλλη, όταν νοιάζεσαι για κάποιον και περνάς όμορφα μαζί του, επόμενο είναι η απουσία του να σου προκαλέσει αισθήματα θλίψης και μοναξιάς.

Κάποιες φορές, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί απλά με ένα τηλεφώνημα. Όμως, δυστυχώς, δεν είναι πάντα δυνατόν να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους που αγαπάμε και τα συναισθήματα της θλίψης και της μοναξιάς μπορεί να αρχίσουν να συσσωρεύονται και να διεισδύουν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας.

Το να βυθιζόμαστε στη μοναξιά συνήθως δεν βοηθά ιδιαίτερα την κατάσταση, όμως υπάρχουν στρατηγικές που θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε καλύτερα, είτε μας λείπει κάποια σχέση που τελείωσε, είτε θρηνούμε τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

1. Φρόντισε τον εαυτό σου

Η φροντίδα των συναισθηματικών τραυμάτων είναι το ίδιο σημαντική με τη φροντίδα των σωματικών τραυμάτων. Μπορεί να μην χρειάζεται να εφαρμόσουμε πάγο ή να κάνουμε ράμματα, αλλά απλά το να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να πάρει λίγο χρόνο αρκεί για να βοηθήσει τον πόνο να επουλωθεί.

Όταν βιώνουμε μία απώλεια είναι λογικό να χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να προσαρμοστούμε και να νιώσουμε ξανά ο εαυτός. Πολλές φορές, τείνουμε να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας και να έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από αυτόν. Το να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας με την ίδια ευγένεια και συμπόνοια με την οποία θα αντιμετωπίζαμε έναν καλό φίλο μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε πιο εύκολα αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Ανάμεσα στα άλλα είναι σημαντικό:

  • Να εξασφαλίζουμε αρκετό χρόνο κάθε βράδυ για έναν ικανοποιητικό ύπνο.
  • Να επιλέγουμε μια υγιεινή διατροφή, που θα μας βοηθήσει να έχουμε περισσότερη ενέργεια.
  • Να ασκούμαστε. Οι περίπατοι στη φύση είναι ιδανικοί για να μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε, να τακτοποιήσουμε τις σκέψεις μας και να επεξεργαστούμε τα συναισθήματα μας.
  • Να απευθυνόμαστε στα αγαπημένα μας πρόσωπα για συναισθηματική υποστήριξη.

2. Επέτρεψε στον εαυτό σου να βιώσει τα συναισθήματα (ακόμα και τα άσχημα)

Το να αγνοούμε τον πόνο μπορεί να φαίνεται σαν ένας καλός τρόπος να τον ξεφορτωθούμε, όμως η αποφυγή συνήθως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα συναισθήματα είναι επίμονα και ο πόνος που νομίζαμε ότι έχουμε θάψει μπορεί να αναδυθεί στην επιφάνεια πολύ πιο ορμητικά , και μάλιστα σε στιγμές που δεν θα είμαστε προετοιμασμένοι να τον αντιμετωπίσουμε.

Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στο να μας λείπει κάποιο αγαπημένο πρόσωπο και να νιώθουμε θλίψη για την απώλεια του. Όπως, είναι συχνό φαινόμενο και το να θέλουμε να δραπετεύσουμε από αυτά τα συναισθήματα. Ποιος θέλει να νιώθει πόνο;

Παρόλα αυτά, έρευνες δείχνουν ότι το να αποδεχτούμε τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τη δυσφορία που μας προκαλούν. Από την άλλη πλευρά, το να τα αποφεύγουμε μπορεί να είναι επιζήμιο για την ψυχική μας υγεία, οδηγώντας ακόμα και σε κατάθλιψη.

Φυσικά, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα να μας καταβάλλουν.

Αντίθετα, μπορούμε να πάρουμε τον χρόνο που απαιτείται για να επεξεργαστούμε τα συναισθήματα μας:

  • Να αποδεχτούμε τα συναισθήματα που αναδύονται (αγάπη, απογοήτευση, θυμό) χωρίς να τα κρίνουμε.
  • Να εξερευνήσουμε τα συναισθήματα μας για να καταλάβουμε καλύτερα από πού πηγάζουν.
  • Να δώσουμε κουράγιο στον εαυτό μας, εστιάζοντας σε θετικές σκέψεις. Για παράδειγμα, το να σκεφτόμαστε «Είναι δύσκολο, αλλά θα περάσει» μπορεί να μας βοηθήσει περισσότερο από το να κατηγορούμε τον εαυτό μας που δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την απώλεια.

3. Μοιράσου τον πόνο σου με άλλους ανθρώπους

Όταν μας λείπει κάποιο πρόσωπο που αγαπάμε, είναι φυσιολογικό να νιώθουμε ότι κανείς δεν μπορεί να πάρει την θέση του στην καρδιά μας.

Κι όμως, οι φίλοι και άλλα αγαπημένα μας πρόσωπα μπορούν να μας προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη. Μπορούν απλά να μας ακούσουν ή να μας βοηθήσουν να ξεχάσουμε τον πόνο μας, παρασύροντας μας σε ευχάριστες δραστηριότητες. Έξαλλου, όπως λέει και ο σοφός λαός «Η χαρά που μοιράζεται είναι διπλή χαρά. Η λύπη που μοιράζεται είναι μισή λύπη».

 Οι κοινωνικές σχέσεις είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Ακόμα και μια κουβέντα που θα ανταλλάξουμε με ανθρώπους που συναντάμε στην καθημερινότητα μας, είτε είναι ο υπάλληλος του σουπερμάρκετ, είτε κάποιος που περιμένει δίπλα μας στην ουρά, μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε ότι είμαστε μέλη μιας κοινότητας, εκλύοντας συναισθήματα ευφορίας.

Το να συμμετέχουμε σε κοινωνικές δραστηριότητες και ομάδες μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τη μοναξιά και να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις.

Ακόμα κι αν το να περνάμε χρόνο με άλλους ανθρώπους δεν μας βοηθήσει να ξεχάσουμε τελείως τον πόνο της απώλειας, σίγουρα η αίσθηση της συντροφικότητας μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση – αν της το επιτρέψουμε.

4. Αφιέρωσε χρόνο σε κάτι που σου αρέσει

Τα χόμπι και άλλες ευχάριστες δραστηριότητες μπορούν να λειτουργήσουν ως καταφύγια, που θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τον πόνο της απώλειας.

Παρόλα αυτά, θα βοηθούσε αν στην αρχή εστιάζαμε στα δικά μας ενδιαφέροντα και όχι σε δραστηριότητες που μοιραζόμασταν με το πρόσωπο που μας λείπει. Όσο η πληγή της απώλειας είναι ακόμα νωπή, ίσως να μας είναι δύσκολο να κάνουμε μόνοι μας πράγματα που συνηθίζαμε να κάνουμε με το αγαπημένο μας πρόσωπο.

Ψάχνεις ιδέες για καινούρια χόμπι; Μπορεί να δοκιμάσεις:

  • Να ανανεώσεις τη διακόσμηση του σπιτιού σου ή να βάλεις σε τάξη την ντουλάπα σου.
  • Ζωγραφική, φωτογραφία, ντεκουπάζ κ.α.
  • Δημιουργική γραφή
  • Περίπατοι στην φύση, κολύμβηση, κηπουρική κ.α.

Και μην ξεχνάς: είναι φυσιολογικό να μας λείπουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα όταν δεν μπορούμε να είμαστε μαζί τους. Ο πόνος που νιώθουμε είναι απλά μια ακόμα έκφραση του συναισθήματος της αγάπης.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βασιλική Παπαχριστοδούλου