Ανεπάρκεια Μαγνησίου

Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 80% του πληθυσμού παρουσιάζει ανεπάρκεια μαγνησίου. Όταν η πρόσληψη μαγνησίου είναι χαμηλή, ο οργανισμός προσπαθεί να διατηρήσει τα επίπεδα του φυσιολογικά στο αίμα, απελευθερώνοντας μαγνήσιο από τα οστά. Γι’ αυτό το λόγο, η ανεύρεση φυσιολογικού επιπέδου μαγνησίου στο αίμα δεν αποκλείει την ανεπάρκεια μαγνησίου.

Πολλοί παράγοντες μπορεί να προδιαθέτουν σε εμφάνιση ανεπάρκειας μαγνησίου. Μερικοί από αυτούς είναι η παχυσαρκία, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ασβεστίου ή καφέ καθώς και το έντονο στρες. Καταστάσεις που ευνοούν την εμφάνιση ανεπάρκειας μαγνησίου είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η εγκυμοσύνη αλλά και η άθληση, καθώς η έντονη εφίδρωση οδηγεί σε απώλεια ηλεκτρολυτών μεταξύ των οποίων είναι και το μαγνήσιο.

Το μαγνήσιο δεν είναι απλά ένα μέταλλο που συμβάλλει στην υγεία των οστών και της καρδιάς. Η έλλειψη του έχει συσχετιστεί με πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ άλλων με άγχος και κρίσεις πανικού, αϋπνία, ημικρανίες, αίσθημα κόπωσης, κατάθλιψη, σακχαρώδη διαβήτη και προδιάθεση για θρομβώσεις.

Μερικές καλές πηγές μαγνησίου είναι:
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Ξηροί καρποί
Σπόροι, πχ. πασατέμπος, ηλιόσποροι
Αβοκάντο
Αρακάς, καλαμπόκι
Μαύρη σοκολάτα
Μπανάνες

Βασιλική Παπαχριστοδούλου