Τα μάτια ως καθρέπτης της υγείας

Συχνά λέμε …

Συχνά λέμε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής όμως, εκτός από τη ψυχική μας διάθεση, τα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν και την κατάσταση της υγείας μας.

Ας δούμε μερικά συνηθισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με συστηματικές παθήσεις:

1. Αιφνίδια απώλεια της όρασης

Μια αιφνίδια απώλεια της όρασης μπορεί να είναι ενδεικτική αγγειακής απόφραξης, είτε στο μάτι, είτε στον εγκέφαλο. Σε κάθε περίπτωση είναι μια κατάσταση που απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση. Ακόμα κι αν η όραση επανέλθει γρήγορα, μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημείο που υποδεικνύει αυξημένο κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στο μέλλον.

2. Πρόπτωση βολβού (εξόφθαλμος)

Η νόσος Graves, που προκαλεί υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση εξόφθαλμης πρόπτωσης του βολβού, που επιπλέον μπορεί να συνοδεύεται από διπλωπία και απώλεια της όρασης. Άλλα συμπτώματα είναι η διάρροια, η απώλεια βάρους και ο τρόμος των χεριών. Η θεραπεία, είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική, σε προχωρημένες περιπτώσεις πιθανόν να μην διορθώσει το πρόβλημα στα μάτια, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση.

3. Θολή όραση, «μυγάκια»

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που παρατηρούνται στον σακχαρώδη διαβήτη, οδηγούν στην εμφάνιση μιας σειράς βλαβών στα μάτια. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπαθεια σε προχωρημένο στάδιο οδηγεί στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή, που είναι εύθραυστα και αιμορραγούν εύκολα. Για αυτό είναι σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και καλή ρύθμιση του σακχάρου.

4. Ανοιχτόχρωμος δακτύλιος γύρω από την κόρη

Ο ανοιχτόχρωμος δακτύλιος γύρω από την κόρη ο οποίος ονομάζεται γεροντότοξο, οφείλεται στην εναπόθεση λιπιδίων. Είναι φυσιολογικό εύρημα σε ηλικιωμένους. Όμως, σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 45 ετών είναι ένδειξη υπερχοληστερολαιμιας και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

5. Πτώση των βλεφάρων

Η πτώση των βλεφάρων μπορεί να είναι σύμπτωμα της μυασθένειας Gravis, μιας αυτοάνοσης νόσου που πλήττει κυρίως τους μυς γύρω από τα μάτια και το πρόσωπο. Η νόσος μπορεί να επηρεάσει τη μάσηση, την κατάποση ή ακόμα και την ομιλία.

6. Κίτρινη χροιά (ίκτερος)

Η κίτρινη χροιά (ίκτερος) οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνη στο αίμα, που παρατηρούνται συνήθως σε παθήσεις του ήπατος. Ο καρκίνος, διάφορες λοιμώξεις, καθώς και η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του ήπατος.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βασιλική Παπαχριστοδούλου