Συμβουλές για μια υγιή καρδιά

Η καρδιά δουλεύει ακατάπαυστα σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, στέλνοντας αίμα και μαζί με αυτό, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα όργανα του σώματος μας. Με μερικά απλά βήματα, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορούμε να την βοηθήσουμε να παραμείνει δυνατή, υγιής και ικανή να επιτελεί το πολύτιμο έργο για όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Όσο νωρίτερα ξεκινά η πρόληψη, τόσο το καλύτερο. Όμως ποτέ δεν είναι αργά! Ακόμα και κάποιος που έχει ήδη πάθει έμφραγμα, μπορεί να δει διαφορά στην ποιότητα ζωής του υιοθετώντας μερικές καλές συνήθειες.

Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση συμβάλλουν σημαντικά στην καρδιαγγειακή υγεία, όμως υπάρχουν και κάποιες άλλες παρεμβάσεις που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Βασικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάντα είναι οι παρακάτω:

  • Κάπνισμα
  • Υπέρταση
  • Υπερλιπιδαιμία
  • Καθιστική ζωή
  • Οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Ακόμα κι αν έχουμε οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, η πρόληψη μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πολλοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή μας υγεία βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο μας και είναι στο χέρι μας να αναλάβουμε την ευθύνη για την υγεία της καρδιάς μας. Για κάποιους είναι πιο εύκολο να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ άλλοι προχωράνε σε αλλαγές μόνο αφού εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα π.χ. υπέρταση.

Όποιο κι αν είναι το κίνητρο μας όμως, τα οφέλη που έχει ένας υγιεινός τρόπος ζωής αξίζουν τον κόπο. Εκτός από την βελτίωση της καρδιαγγειακής μας υγείας, η υιοθέτηση των παρακάτω συνηθειών μας προστατεύει από μια πληθώρα άλλων παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η χρόνιααποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οστεοαρθρίτιδα, ακόμα και ο καρκίνος. Επιπλέον, η υιοθέτηση συνηθειών όπως η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση επιδρά θετικά στην ψυχολογία μας, μειώνοντας το στρες και αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας μας.

Αν όλα τα παρακάτω σας φαίνονται βουνό, ξεκινήστε κάνοντας μόνο μια μικρή αλλαγή. Όταν δείτε ότι τα καταφέρνετε, θα αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και θα μπορέσετε σιγά σιγά προσθέσετε και άλλες υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητα σας.

Κάντε υγιεινές επιλογές στη διατροφή σας

Η ισορροπία είναι το κλειδί για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή μακροπρόθεσμα. Η διατροφή μας πρέπει να αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και άπαχη πρωτεΐνη. Αν τα περισσότερα γεύματα μας έχουν ως βάση τα παραπάνω, θα μπορούμε να κάνουμε και καμιά παρασπονδία που και που.

Το να επιτρέπει κανείς στον εαυτό του να φάει κάτι που λαχταράει μια στο τόσο είναι σημαντικό και δεν πρέπει να νιώθουμε ενοχές για αυτό, αρκεί να μην το παρακάνουμε. Η υγιεινή διατροφή δεν είναι τιμωρία και είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε το φαγητό μας και όχι να καταπιεζόμαστε.

Όταν διαλέγετε τα λαχανικά σας, δώστε προσοχή στο χρώμα. Ένα πολύχρωμο πιάτο με κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα και πράσινα λαχανικά θα σας εξασφαλίσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Προσπαθήστε να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα επεξεργασμένα τρόφιμα π.χ. πατατάκια. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με νερό. Τα αναψυκτικά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

Αντιμετωπίστε την παχυσαρκία

Όσο υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος έχουμε, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσουμε υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και σακχαρώδη διαβήτη. Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσουμε βάρος. Ακόμα και μια μικρή απώλεια βάρους μπορεί να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Είναι ενδεικτικό ότι για κάθε απώλεια 1 κιλού από το βάρος σώματος, η αρτηριακή πίεση μειώνεται κατά 1 mmHg.

Ασκηθείτε

Δεν χρειάζεται να έχετε συνδρομή στο γυμναστήριο ή να αγοράσετε ακριβά όργανα γυμναστικής προκειμένου να ασκηθείτε. Αρκεί να σηκωθείτε και να αρχίσετε να κινείστε. Βγείτε μια βόλτα. Χρησιμοποιείστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Κάντε μερικές κάμψεις ή καθίσματα. Χορέψτε. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις (U.S. DepartmentofHealthandHumanServices), ο στόχος για τους ενήλικες είναι τουλάχιστον 2 ώρες και 30 λεπτά μέτριας αεροβικής άσκησης την εβδομάδα.Τα παιδιά θα πρέπει να ασκούνται για τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα.

Η αεροβική άσκηση έχει άμεση επίδραση στην καρδιά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καρδιά είναι μυς. Η άσκηση την βοηθά να δυναμώσει και να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Μην ξεχνάτε τον προληπτικό έλεγχο

Όλοι  οι ενήλικες  θα  πρέπει  να έχουν  την αρτηριακή τους πίεση  καταγεγραμμένη  στον  ιατρικό  τους  φάκελο  και  να  τη  γνωρίζουν. Ξεκινώντας από την ηλικία των 18 ετών, η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να ελέγχεται κάθε 3 – 5 χρόνια. Η υπέρταση δεν έχει συμπτώματα και ο καλύτερος τρόπος να την εντοπίσουμε είναι ο προληπτικός έλεγχος.(hypertasi.gr)

Νεαροί ενήλικες που καπνίζουν, έχουν οικογενειακό ιστορικό ή άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά την χοληστερίνη τους. Σε αντίθετη περίπτωση, ο έλεγχος ξεκινά μετά την ηλικία των 40 ετών.

Κόψτε το κάπνισμα

Μήπως επιτέλους ήρθε η στιγμή να το κόψετε; Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν, καθώς και άλλα υποβοηθητικά εργαλεία, όπως οι τσίχλες νικοτίνης. Το να καταφύγετε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δε θα σας βοηθήσει να το διακόψετε, οπότε αποφύγετε το. Ζητήστε βοήθεια από τον γιατρό σας. Προσπαθήστε, επίσης, να αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα.

Φροντίστε τα ούλα σας

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη στοματική υγιεινή και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην πραγματικότητα, η περιοδοντίτιδα (λοίμωξη των ούλων) έχει συσχετιστεί, όχι μόνο με την καρδιαγγειακή νόσο, αλλά και με πλήθος άλλων παθήσεων όπως ο πρόωρος τοκετός, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης ακόμα και με βαρύτερη νόσηση από COVID-19.

Ο μηχανισμός με τον οποίο η περιοδοντίτιδα προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα δεν είναι απόλυτα σαφής. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι τα μικρόβια που αναπτύσσονται στα ούλα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και δημιουργούν εστίες φλεγμονής σε διάφορα όργανα, μεταξύ άλλων και στην καρδιά. Η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών παθήσεων. Φροντίστε να βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο σας.

Αν ήδη πάσχετε από περιοδοντίτιδα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε περιοδοντολόγο για την αντιμετώπιση της. Έτσι, θα μειωθεί ο κίνδυνος για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Μειώστε το στρες

Ο έλεγχος του στρες μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, ενώ το χρόνιο στρες συνδέεται με την εμφάνιση υπέρτασης. Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το στρες μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία μας. Μερικοί τρόποι διαχείρισης του άγχους είναι οι ασκήσεις αναπνοής, ο διαλογισμός, η προσευχή και η άσκηση. Από την άλλη, η καταφυγή σε καταχρήσεις όπως το αλκοόλ ή το κάπνισμα, όχι μόνο δεν μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το στρες, άλλα επιπλέον αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακή νόσου.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βασιλική Παπαχριστοδούλου