Επιπτώσεις της Υπέρτασης

❗Είναι γεγονός ότι ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως εμφανίζει υπέρταση και ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς δεν το γνωρίζει.

Όμως, πώς επιδρά η υπέρταση στον οργανισμό μας; Μερικά από τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της αυξημένης αρτηριακής πίεσης είναι:

1️⃣ Βλάβη στις αρτηρίες: η αυξημένη αρτηριακή πίεση επιδρά στο τοίχωμα των αρτηριών και ευνοεί τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών.

2️⃣ Ανεύρυσμα: η αυξημένη πίεση που ασκείται στο εσωτερικό των αρτηριών μπορεί να οδηγήσει στην χαλάρωση ενός τμήματος του τοιχώματος τους ή ακόμα και σε ρήξη του, με αποτέλεσμα εσωτερική αιμορραγία. Η συχνότερη εντόπιση είναι η κοιλιακή αορτή, ενώ το κάπνισμα δρα ως επιπρόσθετος παράγοντας κινδύνου.

3️⃣ Στεφανιαία νόσος: οφείλεται στη συσσώρευση αθηρωματικών πλακών στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς. Αυτό οδηγεί σε διαταραχή της ροής του αίματος στην καρδιά με αποτέλεσμα την εμφάνιση στηθάγχης ή αρρυθμιών. Σε περίπτωση που κάποια αρτηρία αποφραχθεί πλήρως έχουμε την εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου.

4️⃣ Καρδιακή ανεπάρκεια: η στένωση των αρτηριών αναγκάζει την καρδιά να δουλεύει πιο “εντατικά”. Σε βάθος χρόνου, η καρδιά αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού και έχουμε την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας.

5️⃣ Περιφερική αρτηριακή νόσος: αφορά τη συσσώρευση αθηρωματικών πλακών σε περιφερικά αγγεία, συνήθως στα κάτω άκρα. Συνήθη συμπτώματα είναι ο πόνος και οι κράμπες κατά τη βάδιση ή το ανέβασμα σκάλας, που αναγκάζουν τον ασθενή να σταματήσει.

6️⃣ Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: η υπέρταση αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου, είτε αιμορραγικού είτε ισχαιμικού.

7️⃣ Άνοια: η απόφραξη των αρτηριών από αθηρωματικές πλάκες και η ανεπαρκής παροχή αίματος στον εγκέφαλο οδηγεί σταδιακά στην εμφάνιση της λεγόμενης αγγειακής άνοιας.

8️⃣ Νεφρική ανεπάρκεια: η υπέρταση αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία εμφάνισης χρονιάς νεφρικής νόσου. Η στένωση των αγγείων των νεφρών διαταράσσει τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα την εμφάνιση χρονιάς νεφρικής νόσου.

9️⃣ Διαταραχές στην όραση: όταν η αρτηριακή πίεση παραμένει αυξημένη για μεγάλο χρονικό διάστημα διαταράσσεται η αιματική ροή στον αμφιβληστροειδή, τον φωτοευαίσθητο χιτώνα των ματιών, αλλά και στο οπτικό νεύρο. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως θόλωση της όρασης, μείωση της οπτικής οξύτητας ή διπλωπία.

🔟 Στυτική δυσλειτουργία: μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για την ύπαρξη αθηροσκλήρωσης.

Η 17η Μαϊου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών ώστε να επιτυγχάνεται έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της και να προλαμβάνονται οι επιπλοκές της.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βασιλική Παπαχριστοδούλου