Αισθητική Ιατρική

Η Αισθητική Ιατρική δεν είναι ειδικότητα. Δεν ανήκει ούτε στη δερματολογία, ούτε στην οφθαλμολογία, ούτε στην πλαστική χειρουργική.

Είναι εξειδίκευση, η οποία μπορεί να γίνει από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων που έχουν παρακολουθήσει εξειδικευμένα μαθήματα πάνω σε αυτόν τον τομέα. Η εκάστοτε ειδικότητα του κάθε γιατρού δεν του δίνει αυτομάτως την γνώση για να κάνει botox ή έγχυση υαλουρονικού, αλλά χρειάζεται ο γιατρός που θέλει να ασχοληθεί με αυτές τις τεχνικές να διαθέτει την απαραίτητη κατάρτιση.

Με τον όρο Αισθητική Ιατρική εννοούμε ένα σύνολο ιατρικών μεθόδων που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και της σφριγηλότητας του δέρματος, καθώς και στη βελτίωση της όψης και της υφής του. Πρόκειται για θεραπείες που έχουν πολύ μικρό χρόνο αποθεραπείας και δεν είναι ιδιαίτερα παρεμβατικές.

Στις μεθόδους που χρησιμοποιεί η Αισθητική Ιατρική περιλαμβάνονται το Botox, το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, η μεσοθεραπεία, η τεχνολογία του πλάσματος και διάφορες άλλες τεχνικές. Όλες αυτές οι τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν στο ιατρείο, χωρίς τομές ή αιμορραγία και να γυρίσουν το χρόνο πίσω μέσα σε λίγα λεπτά. Με λίγες συνεδρίες επιτυγχάνεται ένα φυσικό αποτέλεσμα.

Οι θεραπείες αυτές έχουν καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλείς, καθώς το ζητούμενο στην εποχή μας είναι ο μικρός χρόνος αποκατάστασης και η άμεση επιστροφή στις δραστηριότητες μας. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η αισθητική ιατρική αναζωογονούν το δέρμα, ενεργοποιούν τους βαθύτερους ιστούς και προάγουν την παραγωγή νέων κυττάρων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι θεραπείες αυτές γυρίζουν τον χρόνο πίσω και μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε ρυτίδες, χαλάρωση, πανάδες και άλλα προβλήματα.

Η Αισθητική Ιατρική δεν στοχεύει απλά στη ματαιοδοξία του ατόμου αλλά, όπως και η Γενική Ιατρική, το προσεγγίζει ως ψυχοσωματική ολότητα. Για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα, όταν κάποιος ξυπνάει το πρωί, κοιτάζεται στον καθρέπτη και νιώθει όμορφα με τον εαυτό του, αυτομάτως δημιουργούνται συναισθήματα χαράς και ευεξίας. Τα συναισθήματα αυτά με τη σειρά τους οδηγούν στην έκκριση ορμονών που επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού. Βλέπουμε, επομένως, ότι η ομορφιά, η συναισθηματική και η σωματική υγεία είναι αλληλένδετα.

Βασιλική Παπαχριστοδούλου