Microneedling

Το Microneedling ή “μεσοθεραπεία κολλαγονογένεσης με μικροβελόνες” εκμεταλλεύεται τη χρήση ειδικών μικροβελόνων για να διεγείρει τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου και ταυτόχρονα να εισάγει τις κατάλληλες δραστικές ουσίες μέσα στο δέρμα.

Οι ουλές, οι ραγάδες, οι ρυτίδες και το ταλαιπωρημένο δέρμα με πανάδες και αφυδάτωση έχουν όλα έναν κοινό παρονομαστή: την μειωμένη συγκέντρωση κολλαγόνου. Αν το δέρμα μας κατάφερνε να σχηματίσει περισσότερο κολλαγόνο από μόνο του δεν θα υπήρχαν. Το Microneedling «αναγκάζει» τον οργανισμό να παράγει αυξημένες ποσότητες κολλαγόνου στις περιοχές που εφαρμόζεται μέσω των μικρο-τραυματισμών που προκαλεί στις πάσχουσες περιοχές. Με την κίνηση της ειδικής κεφαλής σχηματίζεται πολύ μεγάλος αριθμός μικρών καναλιών στο δέρμα (αόρατα στον γυμνό οφθαλμό), επιτυγχάνοντας έτσι:

1. Σχηματισμό νέου ιστού μέσω της πυροδότησης του μηχανισμού επούλωσης του οργανισμού (αιμόσταση – φλεγμονή – φάση πολλαπλασιασμού -αναδιαμόρφωση – remodelling).

2. Απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων.

3. Εξασφάλιση προσωρινής «διόδου» για ό,τι υλικό μεσοθεραπείας θεωρείται κατάλληλο για το εκάστοτε πρόβλημα.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η δράση του δεν είναι προσωρινή. Οι βλάβες δεν επανεμφανίζονται μετά από κάποιους μήνες, αφού πρόκειται για ΑΝΑΠΛΑΣΗ της επιδερμίδας και του χορίου.

Ενδείξεις για Micro-Needling σε Πρόσωπο/Λαιμό/Ντεκολτέ

1. Ρυτίδες: Το Microneedling βοηθά αποτελεσματικά στην μείωση του βάθους των βαθιών ρυτίδων και στην εξαφάνιση των μικρών γραμμών του δέρματος σε περιοχές του προσώπου όπως οι ρινοπαρειακές αύλακες, το πόδι της χήνας, οι περιστοματικές ρυτίδες («γραμμές καπνιστού») στο άνω χείλος. Επιπρόσθετα βελτιώνει πολύ την περιοχή του ντεκολτέ ιδιαίτερα μετά από την αφυδάτωση του καλοκαιριού.

2. Ουλές ακμής: Ουλές μη ενεργής ακμής μπορούν να βελτιωθούν πάρα πολύ με τις εφαρμογές του Microneedling . Σταδιακά καθώς το δέρμα παχαίνει, ο «πυθμένας» των ουλών ρηχαίνει και συνολικά εξομαλύνεται η υφή του προσώπου. Το ίδιο ισχύει και για άλλες καταστάσεις του προσώπου, όπως οι ανοιχτοί πόροι.

3. Ουλές από τραύματα: Ουλές από παλαιούς τραυματισμούς, εγκαύματα κτλ είναι μόνο κάποιες από τις καταστάσεις όπου το microneedling εφαρμόζεται με ευεργετικά αποτελέσματα. Στην πορεία των εφαρμογών η όψη, το χρώμα και το μέγεθος των προαναφερθέντων ουλών βελτιώνεται σταδιακά, με το τελικό αποτέλεσμα της ανάπλασης να είναι εντυπωσιακό.

4. Δυσχρωμίες προσώπου.

5. Ανοιχτοί πόροι.

Microneedling vs Laser

Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι με τη μέθοδο του Microneedling μπορούν να σχηματιστούν μέχρι και 1000 μικρο-κανάλια ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος σε χρονικό διάστημα 10 λεπτών, όταν μια θεραπεία fractional laser προκαλεί τη δημιουργία του ίδιου αριθμού καναλιών σε 2-3 συνεδρίες.

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία θερμική δράση στο δέρμα με αποτέλεσμα η φάση ανάρρωσης να είναι 48 ώρες και όχι 7 ημέρες.

Πλεονεκτήματα του Microneedling 

  • Μεγάλο φάσμα ενδείξεων (ραγάδες, ουλές, ανοιχτοί πόροι, ουλές ακμής, ρυτίδες, πανάδες, αφυδάτωση)
  • Απόλυτα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας για κάθε ασθενή αναλόγως τύπου και βαθμού προβλήματος (3-12 συνεδρίες, 0,25mm – 3mm βάθος)
  • Ορατά αποτελέσματα λίγες μέρες από την πρώτη εφαρμογή
  • Χαμηλό κόστος ανά εφαρμογή
  • Χρόνος ανάρρωσης από 8 ώρες μέχρι 2 ημέρες (αναλόγως προβλήματος και βάθους θεραπείας)
  • Απουσία κινδύνου εγκαύματος,αποχρωματισμού,φλεγμονής,εκχυμώσεων
  • Υπερβολικά υψηλή απορρόφηση διαδερμικά συστατικών μεσοθεραπείας
  • Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος.

Πότε θα δω αποτελέσματα;

Κάθε συνεδρία Microneedling προκαλεί αναδιαμόρφωση του δέρματος μέσα σε 3-5 μήνες. Παρ’ όλα αυτά, τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται λίγες εβδομάδες από την 1η συνεδρία και αφορούν σε αντιληπτή βελτίωση της υφής και του τόνου του δέρματος.

Η εφαρμογή είναι επώδυνη; Πόσο διαρκεί; Ποια η αποθεραπεία;

Εφαρμογές μέχρι και 0,75mm είναι πολύ καλά ανεκτές, χωρίς καμία προετοιμασία του δέρματος με αναισθητική κρέμα. Βάθη μεγαλύτερα των 0,75mm απαιτούν χρήση ειδικής αναισθητικής κρέμας 30-40 λεπτά πριν την έναρξη της εφαρμογής.

Η διάρκεια κάθε συνεδρίας εξαρτάται από την προς θεραπεία περιοχή, την έκταση της βλάβης και από το αν συνοδεύεται με συμπληρωματικά πρωτόκολλα όπως PRP ή μεσοθεραπεία με ειδικά κοκτέιλ. Μια θεραπεία προσώπου/λαιμού διαρκεί περίπου 30-40λεπτά, ενώ μια θεραπεία ραγάδων συνήθως λιγότερο από 30 λεπτά.

Με το πέρας της θεραπείας μπορεί να υπάρχει ερυθρότητα/υπεραιμία στην περιοχή της εφαρμογής που μπορεί να παραμείνει από 1 ώρα μέχρι και 48 ώρες αναλόγως της έντασης και του βάθους της εφαρμογής.

Φωτοθεραπεία με LED

Στο ιατρείο μας η θεραπεία Microneedling συνδυάζεται με φωτοθεραπεία LED για πρόσθετο αντιγηραντικό όφελος.

Η φωτοθεραπεία LED έχει εισέλθει δυναμικά στον χώρο της αισθητικής ιατρικής και είναι γνωστή, κυρίως, για την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου από τους ιστούς.

Ποια είναι τα είδη φωτοθεραπείας LED;

Υπάρχουν διαφορετικές συχνότητες ή μήκη κύματος που χρησιμοποιούνται στη φωτοθεραπεία LED. Αυτές περιλαμβάνουν συχνότητες κόκκινου και μπλε φωτός, οι οποίες δεν περιέχουν υπεριώδεις ακτίνες και απορροφώνται εύκολα από το δέρμα.

Κόκκινο φως

Το κόκκινο ή υπέρυθρο φως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιδερμίδας, του εξωτερικού στρώματος του δέρματος. Η επιδερμίδα απορροφά τις ακτίνες φωτός, οι οποίες στη συνέχεια διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα σας θα φαίνεται πιο λείο και απαλό, γεγονός που μπορεί να μειώσει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Το κόκκινο φως LED επίσης μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή ενώ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί να σας δώσει μια υγιή λάμψη.

Μπλε φως

Η θεραπεία με μπλε φως, από την άλλη πλευρά, στοχεύει στους σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τα θυλάκια των τριχών και ρυθμίζουν την λιπαρότητα του δέρματος. Οι σμηγματογόνοι αδένες είναι απαραίτητοι για την σωστή ενυδάτωση του προσώπου, ωστόσο, αυτοί οι αδένες μπορούν να γίνουν υπερδραστικοί, παράγοντας πολύ περισσότερο σμήγμα και οδηγώντας σε λιπαρό δέρμα και ακμή. Επομένως, η θεραπεία με μπλε LED φως μπορεί να στοχεύσει αυτούς τους αδένες και να τους κάνει λιγότερο δραστήριους. Έτσι, μπορεί να συμβάλλειστην αντιμετώπιση της ακμής στο πρόσωπό σας. Το μπλε φως μπορεί επίσης να εξαλείψει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή.

Συχνά, το μπλε φως LED χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το κόκκινο φως LED για ακόμη πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Βασιλική Παπαχριστοδούλου