Εμβόλια ενηλίκων

Ο εμβολιασμός είναι ένας απλός, ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθούμε ενάντια σε πολλές θανατηφόρες ασθένειες. Χρησιμοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς ανοσίας του οργανισμού και εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τους διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Τα εμβόλια προάγουν την παραγωγή αντισωμάτων με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και η φυσική νόσηση. Όμως, επειδή περιέχουν νεκρούς ή εξασθενημένους παθογόνους μικροοργανισμούς δεν προκαλούν τα συμπτώματα της νόσου, ούτε τις επιπλοκές της.

Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια που μας προστατεύουν από τουλάχιστον 20 νόσους, μεταξύ των οποίων την ιλαρά, την διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη και την γρίπη. Συνολικά, αυτά τα εμβόλια σώζουν τη ζωή περίπου 3 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Όταν εμβολιαζόμαστε δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας. Κάποιοι άνθρωποι, πχ όσοι νοσούν από κάποιες σοβαρές ασθένειες, δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν με ορισμένα εμβόλια κι έτσι στηρίζονται στους υπόλοιπους από εμάς που μπορούμε να εμβολιαστούμε και να σταματήσουμε τη μετάδοση της ασθένειας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του SARS-CoV-2, ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η ανησυχία για την πανδημία έχει οδηγήσει πολλούς στο να παραμελήσουν άλλα θέματα υγείας, μεταξύ των οποίων και οι εμβολιασμοί ρουτίνας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι απαραίτητο να παραμένουμε συνεπείς στις συστάσεις για τον βασικό εμβολιασμό, παρά τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία, ώστε να μην αυξηθεί η θνητότητα από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.

Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το ποια εμβόλια συστήνονται για εσάς.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βασιλική Παπαχριστοδούλου